JellyPages.com

Monday, March 15, 2010

kalau dah bukan milik kita....

assalamualaikum w.b.t...entri kali ni,ana nak kongsi sebuah kisah benar yang berlaku pada 12 mac 2010...
lokasi: pasar malam kajang
jam: 840pm

'kawan-kawan,jom g pasar malam."kata sorang kawan yg ada transport ni..pucuk dicita,ulam menadatang(^_^)/
maka...bergeraklah kami ke sana seramai lima orang gadis pingitan...

pusing punye pusing.....



"dik,sedekah dik.."kata sorang pakcik ni sambil pegang mangkuk duit..dengan sedikit berat tangan, duit ku masukkan dalam bekas tersebut..berdekatan dengan lokasi kejadian ada lagi 3 orang pakcik seperti yg tadi..mak selalu pesan,kalu dh bagi sedekah kat sorang ni,kalau orang yang macam tu nampak, kita kena bagi..
alahai...macam mane ni..dalam kepala dah congak-congak perbelanjaan sem ni.."aku dah congak-congak ni,nampka macam  tak berape nak ikhlas je kalau bagi.." (monolog dengan diri sendiri)

dengan muka tak bersalah,kami melepasi 3 pakcik tadi tanpa menghulurkan apa-apa..(kesian muka pakcik tu,mesti dia mengharapkan sesuatu) rasa bersalah sangat sebenarnye tapi...

"haa nak beli tudung ni lah."diriku berkata kepada salah seorang rakan tadi..tawar punya tawar punya tawar (sesi tawar menawar ambil masa yang singkat) dapatla RM25..harga asal RM28..haaa kira ok lah tu...lepas amik baki,terus berlalu tanpa kira baki..ya Allah,tak cukup lagi RM3...alahai makcik,duit RM3 tu boleh lepas makan tengah hari esok..

sampai kat bilik,lepas solat isyak..terus muhasabah diri jap..rupanya-rupanya,barulah tersedar...memang betul kata orang tua-tua...DALAM REZEKI KITA TU ADA REZEKI ORANG LAIN...
mesti RM3 tu sepatutnya kita bagi kt pakcik2 3 orang tadi..tapi disebabkan nak sangat save budget,langsung tak bagi kat diorang..lagipun pilih kasih la kn??pakcik yang sorang ni,kita bagi..yang sane pulak kita tak bagi..kita pun tak suka orang pilih-pilih kasih ni kn???


terbuktilah....RM3 tu sebenarnya bukan hak kita..nak sangat save budget,last-last ia tetap tak jadi milik kita juga...kalau dah bukan hak kita tu,kita jagalah macam mana baik pun,ia tetap tak kan kekal menjadi milik kita..

moral of the story: janganlah kedekut nak bagi sedekah + kalau ada peminta sedekah lain yang nampak kita bagi sedekah kat kawan dia,kita bagi la kat dia juga..jangan pilih kasih ok!

info: sedekah jariah adalah salah satu amalan yang akan membantu kita setelah kita mati...

wallhua'lam~

3 comments:

initiation said...

betul2...nas setuju sgt...seposen pun still amal jariah syg...=)

Qqiu said...

btul2.. teringat kisah masa praktikal dulu2..masa mula2 dtg indonesia..disebabkan mata wangnya banyak yang ribu2..rasa macam besar sgt nilainya..mula la.. syg nak bagi..
bila dah terlepas..rasa menyesal plak fikir2 balik..bukannya banyak pun nak berkira sangat..1000rp..lebih kurang 3o sen..huhu..boleh plak time tu kedekut nak bagi...huhu..nyesal2..

Anonymous said...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.