JellyPages.com

Thursday, December 23, 2010

berhati-hati bila nak 'like'

"sy sayang kamoo."

salam alaik..

hari ni, buka je FB nampak ada orang tulis status di atas.."sy sayang kamoo"..of course la kan ayat tu di post kat wall gadis kesayangannya..selang beberapa minit kemudian... tibe-tibe mata saya rasa sakit! dah la saya ni memang senang nak sakit mata bila menatap skrin lappy ni lama-lama, ditambah pulak bila terbaca komen-komen yang ditulis di bawah status tersebut..
tak ketinggalan, ada pulak yang 'like.' lebih kurang macam bagi support moral kepada pasangan terbabit! pasangan terbabit pon apelagi, girang bukan main!siap beramah-tamah dengan panggilan yang layaknya digunakan oleh sepasang suami isteri. perbualannya juga mula berkisar pada unsur-unsur 18sx walaupun bukan secara terang-terangan..

zaman yang serba canggih ni, dosa kita pon canggih-canggih jugak! dosa berada dihujung jari..wah, mudahnya nak buat dosa~

Allah berfirman:"dan janganlah kamu menghampiri zina."

"eh, ape yang zina nya?cuma tulis kt FB je..nak nyatakan perasaan sayang je..takkan tu pun tak boleh?"

MEMANG TAK BOLEH!
baca balik firman Allah tu.."dan janganlah kamu MENGHAMPIRI zina..saya ulang..MENGHAMPIRI zina..cabang zina ni pun ada banyak..zina hati, zina perkataan, zina perbuatan..bila Tuhan dah kata jangan hampiri, maksudnya jangan cuba-cuba nak buat bende-bende yang boleh menyebabkan zina. kalau dah kita siap tulis "sayang", "ayang", "abang", "muahhhhh (konon2 kissing la)" dan banyak lagi perkataan2 yang lebih advance dari yang saya senaraikan tadi..walaupon kita cuma tulis perkataan2 tersebut tapi ini boleh membawa kepada zina hati dan zina perkataan. yang lebih menyedihkan, ada pulak yang 'like'! hah tak pasal-pasal dapat saham sekali.

oleh itu, berhati-hatilah bila nak 'like' apa-apa status yang ditulis di FB. saham diorang yang beramah mesra tu, kita pun dapat!

berfikirlah sebelum buat sesuatu~

0 comments: