JellyPages.com

Monday, August 8, 2011

RODA HIDUP KAT BAWAH!

Salam 'alaik..


Pantas betul masa berlalu. 8 Ramadhan telah menjengah. What????Oh, memang cepat. Banyak lagi lab work yang perlu diselesaikan.  Kenapa cepat sangat waktu berjalan ni? (tapi sempat je update entri.ape cite?? ahaha). Saya tak pernah cerita kisah hidup saya di blog ni. Segan barangkali. Ye, saya hanya insan biasa yang hidupnya hanya biasa-biasa tanpa sedikitpun perkara luar biasa berlaku.






Seperti insan-insan biasa yang lain, roda hidup saya juga berputar. Dan pernah satu ketika, roda saya itu berada di bawah! ditahap yang paling BAWAH. Nangis? tu jangan cakap la. Setiap kali solat, setiap kali bercakap konfem nangis. Kuat nangis ke saya ni? Oh tidak sama sekali. Saya yakin saya adalah perempuan berhati kental diadun dengan sedikit ciri-ciri kelembutan (nampak beno nipunye).Tapi, memang sungguh2 saya terasa sukar. Seolah-olah saya tersalah pilih jalan. Orang sambung master, kite pun nak sambung master. Sekarang, hamik kau! macam nak pecah kepala. Ahahahaha.. Terasa macam nak quit tu memang tak boleh tahan dah. Saya terlalu menyesal dengan jalan saya sekarang ini sehingga saya berperang dengan perasaan sendiri. Berdiri di atas jalan yang salah adalah perkara yang menyakitkan. Saya terasa sakit. Tapi saya berusaha sembunyikannya dari mak abah. Inilah kesilapan terbesar yang saya buat. Saya sembunyikan semuanya dari mak abah. Konon2  balik rumah muka nak ceria je kan? tapi, ibu bapa tu memang tau tabiat anaknya dengan baik. Mereka terkesan kelainan pada intonasi suara saya. Ya, seperti orang yang putus asa dan kesal. Belum mula cerita lagi air mata saya dah mengalir deras macam air terjun! tapi bile dah cerita semuanya kt mak abah, Ya Allah memang lega yang tak terkata. Their words of wisdom really touch my soul :) Then, I realize. Saya tidak tersalah pilih jalan. Di sinilah rezeki saya. Dengan duit ini jugalah saya memberi mak abah duit belanja walaupun tak banyak. Apa lagi yang saya mahu Tuhan berikan? MasyaAllah, nikmat yang Allah beri kepada hambaNYA selalu melimpah ruah tetapi kita sendiri selalu terasa ianya tidak mencukupi. Tepat sekali nasihat  mak dan abah, REZEKI ALLAH ITU TERTEBAR DI MANA-MANA. PASTI AKAN ADA REZEKI UNTUK KITA DAN YAKINLAH DI TEMPAT KITA BERDIRI ITULAH REZEKI KITA.


So, sekarang memang saya sedang gigih menjalankan research saya. Nanti kalau dah kahwin, tak payah la nak spend masa lama-lama kat lab.Ok gatal! abaikan~ahahaha..Oh nampaknya saya semakin selesa menjalankan lab work dengan penuh dedikasi walaupun result tak berapa best. Saya percaya dan yakin, di sinilah rezeki saya sebagai seorang fully research master student~






Mungkin time tu iman saya sedang berkurang. Terseksa betul bila iman berkurang ni. Rohani langsung tak tenang. Dengan penuh tekadnya, bulan Ramadhan ni saya nak bagi rohani saya makan banyak2 supaya iman saya tak berkurang lagi \(^_^)/ TERIMA KASIH MAK, ABAH :D

9 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah awak dah leh pikir cemitu :)..sy bangge dngn awk ^_^..yakinlah wahai bfff yg awk bukan slh plh jalan and mayb jalan yg betul2 terang yg awk harapkan tu insyaALLAH akan menyusul tidak lama lg.jngn berhenti berharap padaNYA..sy sentiase do'akan awk :)same2 la kite mengumpul amal ibadat di badan yg mulia ni kei :)..jage diri awak :>muaxxx

Sri said...

terima ksh atas doanya bff:) saya yakin saya semakin matang sekarang setelah banyak bende berlaku pd saya..n m sure awk pon semakin matang..saya xkn berhenti berharap pdNYA sampai bila2 pun:D insyaAllah~ awk pon jg dri juga ye..smpai ketemu nanti!xsbr nak tggu awk dtg sini^_-

tayn sabri said...

good luck awak! saya selalu igt pesanan2 awak dan rakan2 kalau time saya down or fedup. saya yakin sgt awak boleh teruskan perjuangan! awak kan kuat! haha~ :)

so, jom kite jadi org yg sentiasa positif and yakin pada hikmahNya untuk semua ni jadi. okey? :)

sri said...

baiklah cik tayn:) kite kuat!yeah~terima kasih awk..eh awk sejak keje ni semakin matang la..i like^_^

semoga kita sm2 sentiasa positif dlm menghadapi ujianNYA..aminn:D

Nurul Farhanah~ said...

SILA MENABAHkan diri ok..anda bole...

ngeee..tak sabar nak tgk awak kawin

sri said...

sy mmg sdg menTABAHkan diri:) tq k.fara:) sy takot nk khwn!!oh tidak~

Nurul Farhanah~ said...

hahahhaha..

kak fara nak kawin cepat bole tk..

mode gediks..hahahhaha...
tkt gak tkt tkle bg komitmen :(

Sri said...

bolehhhhhh! sgt2 boleh ok^_*

ala kak, kng dh khwn, mst pandai la nk bg2 ms tu..yg penting kene sedar la dh jd wife:) akk, nnt akk khwn, nk dpt kad jugak bole??hihi

Nurul Farhanah~ said...

gediks la ko..hahah..kena bwk mak n ayah n kak sri..eh kak sri kena tlg akak..muahahahha..gurau laa..insyaALLAH nnti akak bg yee