JellyPages.com

Sunday, March 27, 2011

KEBENCIAN itu satu 'bebanan'

salam 'alaik~

kebencian tu menyebabkan wajah kita tak cantik. cepar berkedut pulak tu!

Bila dah ada rasa benci dalam hati kita ni, memang susah nak dibuang.
impaknya, kita akan terasa hanya kita yang betul! Kita jadi lupa fitrah hidup bahawa setiap dari kita ni saling bergantung antara satu sama lain.
'kebencian' tak ubah seperti virus yang begitu cepat membahagi dan mereplikasi dalam tubuh kita. Hanya sedikit masa yang diperlukan untuk ia merebak ke seluruh anggota sekaligus menguasai jasad kita. Kita hilang rasional diri dan tidak dapat membuat pertimbangan dengan baik.

kita sering terasa kesakitan yg kita hadapi begitu hebat tanpa sedar 
sikap kita turut menyebabkan orang lain terasa sakit

Anologi sebuah kebencian

Di sebuah sekolah, seorang Ustazah meminta pelajar2nya supaya membawa beg plastik beserta kentang yang sudah diukir nama orang yang dibenci pada kentang tersebut...tidak di beritahu berapa jumlah kentang tersebut..terpulang kpd pelajar utk membawanya mengikut jumlah orang yang dibenci.

Pada hari yg di janjikan, masing2 pelajar membawa kentang dlm beg plastik.ada yg bawa 2 biji kentang, 3 biji kentang, malahan ada yg bawa 6 biji kentang. Ustazah seterusnya memberi arahan bahawa kentang yg dibawa hendaklah di bawa ke mana sahaja mereka pergi...ke tandas ke, ke kantin, mahupun ke bilik tidur selama seminggu.

Hari berganti hari, kentang-kentang pun mulai membusuk, murid-murid mulai mengeluh, apalagi yang membawa 5 biji kentang, selain berat baunya juga tidak enak. Mereka mula terasa membawa kentang2 tersebut adalah satu beban.Apatah lagi yang telah busuk.

Setelah 1 minggu pelajar merasa lega karena penderitaan mereka akan segera berakhir.
Ustazah : " Bagaimana rasanya membawa kentang selama 1 minggu ?"
Keluarlah keluhan dari pelajar, pada umumnya mereka tidak merasa selesa membawa kentang-kentang busuk tersebut ke mana pun mereka pergi.


Ustazah pun menjelaskan mengenai arahan yg d beri kpd pelajaranya..


Ustazah : " Seperti itulah kebencian yang selalu kita bawa apabila kita tidak mampu memaafkan orang lain. Sungguh tidak menyenangkan membawa kentang busuk kemana pun kita pergi. Itu hanya 1 minggu bagaimana jika kita membawa kebencian itu seumur hidup ? Alangkah tidak selesanya hidup kita.

Semakin banyak kebencian yang kita simpan dalam hati, semakin banyak beban kebusukan yang kita tanggung. Sanggupkah kita menanggung beban ini untuk seluruh kehidupan kita? Hasutan syaitan memang tidak akan berhenti malah syaitan akan melipat gandakan usaha mereka untuk menambahkan kebencian dalam hati kita agar hati kita rosak!Belajarlah untuk memberi maaf dan memaafkan.Rasulullah SAW bersabda: "janganlah engkau tidur sebelum engkau memaafkan org lain dan engkau memaafkan dirimu sendiri."
dalam proses untuk berubah:) duhai hati, maafkanlah!

9 comments:

Anonymous said...

katun tu kiut :)..keep it up!

sri said...

sy pon kiut jg..terima ksh:) hihi

Anonymous said...

hahaha..sy da lame taw..tahniah awak :).rndu awak(ttbe jer)

sri said...

tahniah utk awk jg sbb dpt kwn dgn org yg kiut:p ahahah...sy rindu awk jg dan mak awk dan sambal bilis~

taynsabri said...

like this! jom jom berubah. maafkan laaaa oranggggg.

sri said...

jom2!!!kalau bukan sekarang, bile lg??umur makin bertmbah, bnyk lg bende lain nk kene pk.buat ape pk perkara2 yg membebankan sdgkan kt luar tu bnyk lg perkara2 yg mendtgkan faedah yg perlu difikirkan:)

harrazdani said...

masing-masing ada sebab tersendiri untuk memaafkan atau meminta maaf...fikirlah dengan mata hati insyaallah terbuka pintu hati....

muarra said...

wah bagus sekali analoginya,, semoga kita tidak lagi sering membenci sesama,,
senang saya baca hal2 yang berkaitan dengan keperibadian seperti ini,, best posting, great

Hamba Allah (muhammadshahidan) said...

memang kadang2 susah untuk memaafkan kesilapan orang lain..
tapi bila kenangkan balik diri sendiri yang tak sempurna ni..
memaafkan itu jadi satu amalan yang menenangkan hati..rasa tenang sebab tak perlu nak fikir masalah tu..