JellyPages.com

Thursday, February 24, 2011

Buat apa baca Quran?

Salam 'alaik~

Mungkin ini adalah salah satu sikap yang memang tertanam dalam diri setiap insan. "Baik kita tak payah bersusah payah buat sesuatu yang tidak mendatangkan apa-apa pada kita." Ye, hakikatnya semua orang pun buat sesuatu untuk mendapatkan sesuatu. Contohnya, bekerja untuk mendapatkan bayaran atau mungkin buat baik untuk mendapatkan pujian. Even dalam hal-hal ibadah pun, kita mengharapkan balasan! of course kita mengharapkan syurga Allah..Betul kan? Beginilah yang terjadi pada seorang budak dan datuknya.


Terdapat seorang lelaki tua yang tinggal di sebuah ladang dengan cucunya. Setiap pagi, Si Datuk akan membaca Al-Quran di ruang dapur. Si cucu yang melihat, juga meniru perbuatan Datuknya itu. Satu hari si Cucu bertanya kepada datuknya, “Atuk, saya baca Quran ini tapi tak fahamlah maksudnya. Kalau faham pun saya akan lupa bila tutup Al-Quran. Jadi apa gunanya kita baca Al-Quran ini?” 

Si Datuk lalu berpaling sebentar dan mendapatkan sebuah bakul yang kotor kerana diisi arang sebelumnya.“Nah, kau pergi sungai, bawak air dalam bakul ni” . Si cucu pun bergegas ke sungai yang berhampiran dengan rumah mereka di ladang. Apabila pulang, tiada lagi air yang tinggal.“Kau lambat sangat, cuba lari laju-laju sikit”. Si cucu pun berlari ke sungai dan apabila tiba di hadapan datuknya, tiada juga air yang tinggal.“Tak boleh lah Atuk”. Cuba sekali lagi. Kali ini datuknya melihat dari pintu.. Si cucu pun, cepat-cepat ke sungai dan berlari membawa bakul untuk tunjuk kepada datuknya. “Nampak tak Atuk? Tak boleh lah”.“Tak ada gunaya” bentak si cucu. Si Datuk pun berkata, “Jadi kau rasa tak bergunalah? Cuba kau tengok bakul tu”. 

Seperti baru tersedar, si cucu baru perasan yang bakul yang kotor tadi, kini sudah bersih.Terus si datuk menyambung, “Macam itu lah dengan membaca Al-Quran, walaupun tidak memahami maksudnya, tetapi ia tetap membersihkan hati si pembacanya. Itu semua dengan kehendak Allah. Kerja Allah."
Jika kita boleh peruntukkan masa untuk mendengar lagu artis2 kesayangan kita, kenapa tidak untuk Kalam Allah? Setiap huruf yang kita baca itu menjanjikan pahala untuk kita. Rebutlah peluang untuk mengumpulkan pahala dengan sebanyak-banyaknya.

1 comments:

harrazdani said...

tgk al quran pun dapat pahala...